Nunatta Katersugaasivia Allagaateqarfialu
Grønlands Nationalmuseum & Arkiv
BurgerBurger
Arrow-simple-leftArrow-simple-leftArrow-simple-rightArrow-simple-right

NKA's historie

 

Historien om Grønlands museums- og arkivvæsen tager sin begyndelse i 1960’ernes Nuuk, dengang Godthåb, hvor Grønlands Landsmuseum blev oprettet på privat initiativ med støtte fra en museumsforening. Landsmuseet fik til huse i den gamle missionsstation Ny Herrnhut og havde indtil 1970erne lokaler i bygningerne. Herrnhut bygningerne blev opført i 1747 og husede i sin tid missionærer fra den internationale kristne bevægelse Herrnhuterne. I dag benyttes bygningen af Ombudsmanden for Inatsisartut.

I 1963 åbnedes Landsmuseet for offentligheden, og museet holdt sin første udstilling i 1965 i Ny Herrnhut. Officielt blev Landsmuseet indviet den 23. August 1966. Landsmuseet bestræbte sig på at indsamle genstande fra den grønlandske fangerkultur.

Historien om Grønlands museums- og arkivvæsen er samtidig en del af historien om et lands vej til selvstændighed, idet museums- og arkivvæsenet var blandt de første ansvarsområder, som Grønland overtog med hjemmestyreordningens indførelse i 1979. Den første lovgivning om museer trådte i kraft den 1. januar 1981. Grønlands Landsarkiv blev oprettet med lovgivningen om arkiver den 1. november 1982.

Landsmuseum og landsarkiv var to selvstændige institutioner, til de blev lagt sammen den 1. Januar 1991 som Grønlands Nationalmuseum & Arkiv.

I slutningen af 1970’erne indledtes restaureringen af KGH’s gamle pakhuse i Kolonihavnen , så de kunne rumme et moderne museum. Landsmuseet flyttede ind i 1978, mens restaureringsarbejdet fortsatte frem til 1992, hvor en ny afdeling blev taget i brug for at huse Grønlands Landsarkiv. Tidligere havde Landsarkivet hovedsæde midt i byen i det såkaldte byarkiv, hvor der den dag i dag stadig opbevares arkiver, men bygningen benyttes nu hovedsageligt som Landsbibliotek. Siden 2009 har Nationalarkivet haft lokaler ved Ilimmarfik, Universitets- og Forskerparken.

 

Størstedelen af Nationalmuseets udstillings- og administrationsbygninger har til huse i de gamle pakhuse, som blev bygget omkring 1930-34, og tilbygningen fra 1992, hvor man finder museets indgang og reception.  Her på siden kan du læse mere om ”museets bygninger”.

CloseClose

Søg på Grønlands Nationalmuseum og Arkiv