Nunatta Katersugaasivia Allagaateqarfialu
Grønlands Nationalmuseum & Arkiv
BurgerBurger
Arrow-simple-leftArrow-simple-leftArrow-simple-rightArrow-simple-right

Inukkuut

Inukkuut - Sange

Inukkuut er hjemmelavede sange imellem folk der kender hinanden godt. Inukkuut har en rod tilbage til trommesange. De synges i familieforsamlinger og eller i festligt vennelag, f.eks. ved fødselsdage, jubilæer eller anden vigtig begivenhed i familien. De kan indeholde vers om bestemte episoder eller hvad der falder folk ind. Det kan være om personer, forsamlinger og steder.
Inukkuut

Sangene læres udenad. Senere, når de har haft mange år på bagen, begynder folk at skrive dem ned og på denne måde kommer de vidt omkring. Sangene medtages i hjemmelavede sanghæfter, som deles ud ved konfirmationer, bryllupper, fødselsdage eller andre festligheder.

Den mest berømte inukkooq er "Guuterput qutsinnermiu" skrevet af Rasmus Berthelsen. Den har to vers og er en kristen hymne. Teksten ser således ud:

"Inngilerpassuit savanik paarsisunut juullimi ima tussiarput:

1. Guuterput qutsinnermiu
                    2. Illernartoq Guutiusoq 
naalannarsingaarli!
                    Qilammi Naalagaq
nuna eqqissinerqarli
                    pimmat nunarsuatsinnut
tipaatsungaarillu,
                    nuannaaneqarpoq
inungaa
                    inunni,
annaffissaqaleravit
                    annattussannguleramik. "

 

Hymnen blev udgivet første gang i 1858 i et hæfte kaldet "Tugsiutit erinagdlit, nagdliútorssuarne atortagkat. Katerssuissok: R. Berthelsen. Nûngme Avangnardlêt Nakiterivfiane Nakitat. 1858". I dag er hymnen kommet med i den grønlandske salmebog. Den synges til julehøjtiden. Hymnen er blevet en del af vores identitet som grønlændere.

Andre kendte sange er "Ukuarlivarisaa", den har strofer med "Ajjaj-jaa-a, ajjaj-jaa", der er baseret på historien om en fjeldgænger eller Qatserlini, qatsinngivarlini. Disse sange er baseret på melodier fra trommesange. Kendetegnene for dem er gentagelser af bestemte strofer i en bestemt takt.

 

Kilder:

Grove, Arnaq, Michael Hauser, Hivshu Robert Peary: Christian Ledens lydsamlinger fra Uummannaq og Upernavik, fra 1909 og 1912. Det Grønlandske Selskab, København 2011.

Kristiansen, Uvdloriánguak: ”Kíkik” Rasmus Berthelsen 11827-1901. Kujatâta Nakiterivia, 1988

Nielsen, Frederik: Sang og musik i Grønland, Tidsskriftet Grønland, 1953, nr. 10

Würtz, Jørn: Den folkelige sang i Grønland længe leve! Tidsskriftet Grønland, 1974, nr. 4

Nordström, Sixten & Per Rosing: Nipilersorninngortaraaq. Atuagaq 3. Atuakkiorfik A/S, 2000

CloseClose

Søg på Grønlands Nationalmuseum og Arkiv