Juullikkut
Grønlandsk Julehøjtid
Følgende er en beskrivelse af nogle af de faste folkelige traditioner, som er blevet brugt i Upernavik:
Sidste arbejdsdag før første søndag i advent tændes der julestjerner i arbejdspladsernes vinduer.
Første søndag i advent går pyntningen i gang i de private hjem og som minimum tændes der julestjerner i hjemmene. Gennem de sidste år har man set en tendens til, at pyntningen tager om sig, så man nu kan se julestjerner, julelyskæder udendørs og i vinduer og indpakning af huse i lyskæder. Inde i husene pyntes der ligeledes op på denne nat: Guirlander, vinduesudsmykninger og nisselandskaber, alt efter folks egen smag og behag. På den første søndag i advent tændes også byens juletræ på Kongepladsen. Efter træet er tændt holder en repræsentant fra kommunalbestyrelsen en kort tale og et af byens sangkor synger forskellige salmer – altid afsluttende med Guuterput. Derefter kommer en varevogn kørende med to nissemænd på ladet. Der er derefter godteposer til alle husstande med børn under 15 år.
I løbet af december har diverse institutioner juleklipsarrangementer, f. eks. skolen, vuggestuen, børnehaven – også mange arbejdspladser har juleklipsarrangementer, ligesom arbejdspladserne også har den såkaldte julefrokost.
- Den 13. december er der Sankt Lucia optog i skolen samt daginstitutioner. Klasser fra skolen og børnehaven plejer også at besøge alderdomshjemmet denne dag.
- Den 24. december (joorli eller joorliaraq) startes om natten med, at folk samles på kirkegården kl. 00.00 og synger salmer til minde om de afdøde. Samtidig bliver der sat levende lys på mange af gravene. Om natten pyntes juletræerne og gaver lægges under træet, så det er klart til om morgenen. Gaverne åbnes om morgenen efter man har danset om juletræet. Fra den 24. ved middagstid går børn rundt fra hus til hus og synger. Værten åbner og giver børnene godter - slik og julebagværk.
- Den 25. december (joorlerujutsuaq - Store juledag). Familierne besøger hinanden, som de har tradition for. Den 25. fortsætter børnene med at synge fra dør til dør og om aftenen er det de voksne der synger.
- Den 26. december (joorlip nakkataa - sidste juledag). Som dagen før – man kommer hinanden ved blandt familie og venner. Der arrangeres fest i forsamlingshuset, som mange af de unge deltager i.
- Sidste arbejdsdag inden nytår skyder arbejdspladserne nytårsfyrværkeri af for at fejre denne sidste arbejdsdag på året og nytårets komme.
- Den 31. december (ukiutoqaq) fra middagstid går børnene rundt og skyder fra dør til dør. Værten åbner og giver børnene godter - slik og knaldperler eller andet småt nytårskrudt. Blandt venner og familie bruges dette skyderi også af voksne og der gives ting, som enten værten eller den der skyder vælger. Selv over telefon kan man skyde fra by til by, så man kan udveksle gaver mellem nære bekendte / familier. Kl. 20.00 skydes nytåret i Danmark ind med raketter. Kl. 24.00 skydes nytåret ind.