
Slædehund med det karakteristiske Uummannaq-fjeld i baggrunden. Uummannaq, marts.

Dyrlæge Rikke Langebæk undersøger slædehund under QimmeqHealth. Ilulissat, 2018.
Tamhunden i Grønland er et fascinerende studieemne, især med hensyn til inuit-slædehunden, nordiske specialracer og nutidige fårehyrde- og landsbyhunde.
Her finder du projekter med tilknytning til Ilisimatusarfik - Grønlands Universitet og Københavns Universitet.
Qimmeq, 2016-2022
Forskningen fra Qimmeq-projektet omfattede slædehundens genetiske oprindelse, sundhed og sygdomme (herunder årsager til og forebyggelse af udbrud) samt slædehundens dybe, uhåndgribelige kulturelle betydning. Forskningen behandlede tre hovedspørgsmål:
- Hvad er Qimmeqs oprindelse, og hvordan forholder de regionale populationer af Qimmeq i Grønland sig til hinanden?
- Hvilke unikke tilpasninger har styrket Qimmeq overlevelse i det arktiske Grønland?
- Hvad er forholdet mellem hunden, inuit og ulven i Grønland?
Fra 2016 til 2019 undersøgte projektet den nuværende slædehundekultur og dens genetiske baggrund og afslørede et fald på cirka 50 % i hundebestanden over to årtier. Denne kritiske opdagelse understregede det presserende behov for en fælles indsats for at sikre en bæredygtig fremtid for slædehunde i Grønland, hvilket skabte betydelig forskningsinteresse og afdækkede værdifulde uddannelsesmuligheder og samfundsmæssige fordele. Forskningen, der er dybt forankret i Grønland med en stærk visuel profil, kommunikerede effektivt sine resultater gennem en række forskellige kanaler, herunder videnskabelige og populærvidenskabelige artikler, en vandreudstilling, fem kortfilm, en fotobog, uddannelses- og børnebøger og opslag på sociale medier.
Qimmit (flere tal), 2023-2026
I Qimmeq projekt blev den grønlandske slædehunds genetiske og nyere kulturelle historie udfoldet. Med afsæt i de erfaringer, tager Qimmit (grønlandsk for “hunde” i flertal) det næste skridt: ved at kombinere kulturhistoriske og genetiske forskningsmetoder udforskes nu de grønlandske hundes i historie fra år 1000 og frem til i dag: fra de hunde der fulgte med de første Inuit over den arktiske tundra til Grønland, de der kom sejlende fra Island på vikingeskibe, til det der i dag trækker hundeslæderne, samler får eller bare ligger og sover i sofaen.
Qimmit er en fusion af to projekter: Dog as Cultural Icons – the History of Inuit and Norse Dogs in Greenland, 2023-25, finansieret af Augustinus Fonden. Og Ancient Thule Inuit dog populations in Southwest Greenland: proxy for future Inuit dog Survival in the Arctic, 2024-26, finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond.
Qimmit er udviklet som et tæt samarbejde imellem flere grønlandske og danske institutioner: Globe Institut, Københavns Universitet, Grønlands Nationalmuseum og Arkiv, Ilisimatusarfik, Danmarks Nationalmuseum.
Projektet fokuserer på en tværfaglig undersøgelse af tre nøgleområder: Inuit-slædehundes materielle kultur, den historiske kontekst for nordiske hunderacer og deres forbindelser til moderne racer i Sydvestgrønland. Ved at integrere viden fra arkæologi, etnografi, genetik og biologi sigtes efter at give en omfattende forståelse af disse bemærkelsesværdige hunde og deres kulturelle betydning.
Forskningsprojektet vil behandle tre hovedspørgsmål:
- Hvad definerer inuit-slædehundens materielle kultur i Grønland og lignende arktiske egne?
- Hvad definerer nordiske hunde, og hvordan forholder de sig til hinanden og andre nutidige racer?
Qimmeq Health
Qimmeq Health projektets overordnede veterinærfaglige mål er at øge sundhed og velfærd for den kulturelt, genetisk og historisk unikke grønlandske slædehund. Projektets specifikke mål er derfor at øge dyrlæge- og medicintilgængeligheden i landet. Dette sker ved en her-og-nu-aktion i form af midlertidige dyrlægeklinikker ude i bygderne, hvor slædehundene befinder sig.
Sideløbende med klinikkerne forskes der i slædehundens sundhed, sygdomme og fysiologi. Da den grønlandske slædehund har eksisteret i Arktis i århundreder, er det desuden nærliggende at bruge fund fra hunden som indikator for andre processer i miljøet, såsom forurening med miljøgifte og zoonoser. Læs mere her.
Dyrlægehjælp i Slædehundedistriktet
Den måske væsentligste udfordring for slædehundenes aktuelle sundhed er, at der i slædehundedistriktet slet ikke findes nogen praktiserende dyrlæger. Derfor har slædehundeejerne ingen mulighed for at få veterinær assistance, når deres hunde kommer til skade eller bliver syge. Læs mere om veterinær assistance her.
Ved hjælp af finansiering fra fonde, som Skibsreder Per Henriksen og Hustrus Fond samt fra Dyrenes Beskyttelse de seneste år, fortsætter QimmeqHealth arbejdet med at tilbyde dyrlægehjælp ved at oprette midlertidige dyreklinikker på forskellige lokationer i Slædehundedistriktet i Grønland.
Tilstedeværelsen er blevet fokuseret på områder med flest registrerede slædehunde, f.eks. Ilulissat, Sisimiut, Uummannaq, Upernavik og Tasiilaq. Og når det har været muligt, har QimmeqHealth klinikkerne også taget ud til mindre bygder.
Du kan følge klinikkernes arbejde på facebook: QimmeqHealth Dyrlægeklinik i Slædehundedistriktet.
Arctic Nomads
Formålet med Arctic Nomads-projektet er at øge opmærksomheden på hundeslædekulturen og dens betydning for inuitbefolkningen i Arktis. Som en del af dette initiativ blev der i slutningen af 2016 afholdt et internationalt slædebyggertræf i Sisimiut, efterfulgt af to dages seminar og foredrag om hundeslæden.
Arrangementet samlede hundeslædekuske fra Rusland, USA, Canada og Grønland, samt politikere, erhvervsfolk, forskere og andre interessenter. På baggrund af seminaret udarbejdede deltagerne forslag og anbefalinger til, hvordan hundeslædekulturen bedst kan bevares og fortsat udvikles.
Læs mere her.
Læs mere om forskning her:
Om Ancient dog migrations into the North American Arctic.
Om The discovery of an ancient Siberian dog and the unique adaptations of the Greenlandic sled dog.
Om Interbreeding of Greenlandic sled dogs and Arctic wolves in Avanersuaq, North Greenland.
Om Encounters between Greenlandic sled dogs, humans, and Arctic wolves in West and North Greenland.
Om Dog sledding in the archaeological record.
Om Approaching the Past through Practice: Reconstruction of a Historical Greenlandic Dog Sled.
Om Of skin and bones: re-visiting an Inughuit dog sled procured by John Ross in 1818.
Forskning i de globale nyheder