Nunatta Katersugaasivia Allagaateqarfialu
Grønlands Nationalmuseum & Arkiv
BurgerBurger
Arrow-simple-leftArrow-simple-leftArrow-simple-rightArrow-simple-right

Kirkebøger på nettet

Digitaliseringen af kirkebøger igangsattes i 2009 af Grønlands Nationalarkivets studentermedhjælpere. Formålet med digitaliseringen er at gøre de grønlandske kirkebøger tilgængelige på Nationalarkivets hjemmeside. Kirkebøgerne blev ført af præster og kateketer og blev normalt ført for hvert præstegæld. Præstegældene svarer til kolonierne, senere kommunerne 1950- 2009. I 1900-tallet blev Narsaq og Kangaatsiaq præstegæld oprettet, mens Appat/Ritenbenk er nedlagt.

Kirkebøgerne er den grønlandske mission og kirkes overblik over menigheden og dækker Grønland i øst og vest siden missionens begyndelse. De ældste bøger i vores tilgængelige samling går tilbage til 1733 dog kun de herrnhutiske kirkebøger og frem til ca. 1930. I bøgerne finder man oplysninger om alle medlemmer af menighederne og deres deltagelse i kirkelige handlinger såsom dåb, konfirmation, altergang, vielser og begravelser. I nogle tilfælde registreres det også i kirkebogen, hvem der rejser til og fra kolonien. Desværre er vores samling ikke komplet. Nogle kirkebøger er gået tabt for længe siden og Hans Hedtofts forlis betød, at kirkebøgerne fra byerne fra og med Sisimiut og sydover kun findes tilbage til omkring 1825 – de herrnhutiske menigheder undtaget.

De gamle kirkebøger er med tiden gået fra at være administrative redskaber for præster og kateketer til at være historisk kildemateriale som i dag bruges af forskellige typer forskere og ikke mindst slægtsforskere. Bøgerne rummer ikke blot information om slægter men også om emner som f.eks. navneskik, kristen-europæisk såvel som grønlandsk, levetid og dødsårsager samt forskellige aspekter af den kirkelige personregistrering i Grønland.

For en samlet oversigt se her.

 

Qaanaaq/Thule

Upernavik

Uummannaq

Appat/Ritenbenk

Qeqertarsuaq/Godhavn

Ilulissat /Jakobshavn

Ilimanaq/Claushavn

Qasigiannguit/Christianshåb

Aasiaat/Egedesminde

Sisimiut/Holsteinsborg

Manitsoq/Sukkertoppen

Nuuk/Godthåb

Qeqertarsuatsiaat/Lichtenfels/Fiskenæsset

Paamiut/Frederikshåb

Qaqortoq/Julianehåb

Alluitsoq/Lichtenau/Alluitsup Paa

Nanortalik

Narsaq/Kujalleq

Ammassalik/Tasiilaq

CloseClose

Søg på Grønlands Nationalmuseum og Arkiv