Nunatta Katersugaasivia Allagaateqarfialu
Grønlands Nationalmuseum & Arkiv
BurgerBurger

Bygningsfredning

Bygningskulturen er det mest synlige bevis på vores kulturarv. Den omgiver os hver eneste dag, vi ser og bevæger os rundt i den. Bygningerne fortæller om Grønlands kultur- og arkitekturhistorie gennem tiderne.

De fredede bygninger er en vigtig del af vores historie og identitet og menneskehedens historie. Fredningslovgivningen gør det muligt at beskytte og bevare de mest værdifulde bygninger til glæde for os selv og vores efterkommere.

158 fredede bygninger

Listen over fredede bygninger tæller 158 fordelt over hele landet. En stor del af dem fungerer som private boliger, men der er flere steder mulighed for at opleve denne del af Grønlands kulturarv. Mange af de fredede bygninger er åbne for offentligheden i kraft af deres funktion. Det kan være hytter og stationer i Nordøstgrønland eller i byer og bygder overalt i landet

Liste over alle fredede bygninger

Grønlands Nationalmuseum & Arkiv har en forpligtelse til at føre liste over "fredede og bevaringsværdige bygninger”, hvor man kan finde alle de fredede bygninger i landet.

De allerede fredede bygninger spænder altså i størrelse fra gamle kolonipakhuse til hytter og stationer i Nordøstgrønland. Der er i dag 158 fredede bygninger fordelt i hele landet, hvoraf de 93 er fordelt i byer og bygder, 55 bygninger i Igaliku er kommet under anden kulturarvsbeskyttelse samt 10 fredede hytter og stationer i Nordøstgrønland. De fredede bygninger er altså væsentlige repræsentanter på den samfundsmæssige udvikling eller er udvalgte unikke vidnesbyrd om ekspeditioner og jagt- og fangstture i afsides områder.

Det er Grønlands Nationalmuseum & Arkiv, der gennemfører nye fredninger, og det er også Grønlands Nationalmuseum & Arkiv, der skal godkende alle ændringer ud over almindelig vedligeholdelse på de fredede bygninger og områder.

På disse sider kan du læse mere om de forskellige områder, som Grønlands Nationalmuseum & Arkiv forvalter, og du kan finde svar på mange af de spørgsmål, som melder sig, hvad enten du er ejer af en fredet bygning, eller ønsker mere information om Grønlands bygningskulturarv.

Til venstre kan du bl.a. gense udsendelsen Illeq, fra KNR, hvor museumsinspektøren Inge Bisgaard medvirkede som gæst, til at fortælle om bygningskulturen dersom er med til at fortælle hvem vi er. Samt Videon om Realdania by og bygs restauration af historiske bygninger i Ilimanaq. Sidste nævne film er produceret af Ánorâk Film.

CloseClose

Søg på Grønlands Nationalmuseum og Arkiv