Nunatta Katersugaasivia Allagaateqarfialu
Grønlands Nationalmuseum & Arkiv
BurgerBurger

Vejledning vedrørende istandsættelse

Bevaringsforståelse:

Tiden har vist at vi ikke kan vedligeholde alle fredede bygninger, der er slet ingen ressourcer til det og det er utopisk at tænke det. Vi skal tage stilling til hvilke bygninger vi skal behandle med stor respekt for de historiske lag, og hvilke bygninger der kan tåle tidens mange ønsker og krav. Vi skal forholde os til, at en historisk bygning skal have et indhold, det er en forudsætning for, at de kan vedligeholdes i fremtiden.

En bygning som står og forfalder har stor indflydelse på hele områdets oplevelsesværdi og skraber man lidt på bygningskonstruktionerne, så er det 99% sikkert at bygningen alligevel kvalitetsmæssigt overgår alle andre nyere bygninger fordi man før i tiden anvendte gode stærke træsorter som ikke er til at opdrive i dag. Derfor bør man genanvende alt som ikke er rådskadet og fordi det økonomisk set er den bedste løsning i den lange bane.

En bygning skal ses i dens rette alderssammenhæng – ikke noget med at give den en ansigtsløftning, det vil give den et uærligt og kunstigt væsen! Den har levet et historisk liv og er mærket af livet, dog bærende på alderens smukkeste historiske slid.

Fire forhold, der nærmest kan bruges som nøgler til afgørelsen: Bygningens originalitet, autenticitet, identiteten og dens fortælleværdig.

 

Originalitet

Hvor meget af bygningen er ægte og kan dokumentere dens oprindelse. En original bygning skal have materiale, der stammer fra oprindelsen, og som er placeret, hvor det blev skabt. Hvis man bygger en kopi er ægtheden forsvundet og derved har den mistet sin fortælleværdi.

 

Autenticitet

Det drejer sig om troværdighed, den gyldighed, som bygningen fremtræder med. Den skal fremvise sit eget kontinuerlige procesforløb i de synlige arkitekturdele, i detaljer, men også i det historiske slid.

 

Identitet

Et bedre ord er det engelske: appearance. Det udseende og den karakter, som bygningen på et bestemt tidspunkt har erhvervet og udstråler – den kan ikke genskabes.

 

Fortælleværdi

Bygningens evne til at fortælle sin historie som den mest direkte objektive kilde. Bygningen skal være fortælleren, selve bogen, der skal aktivere læseren.

Man skal arbejde ud fra en skala, der indeholder mange former for indgreb på en bygning, fra den helt milde bygningspleje til forebyggelse og vedligeholdelse, til beskyttelse og reparation, til tilbageføring, reproduktion og endelig den mest yderliggående: Rekonstruktion.

Alle disse faser kan være indeholdt i det, vi kalder restaurering, og det gælder om at vælge den rigtige styrke til den enkelte bygning.

Som rådgiver kan du få yderligere information her.

CloseClose

Søg på Grønlands Nationalmuseum og Arkiv