Nunatta Katersugaasivia Allagaateqarfialu
Grønlands Nationalmuseum & Arkiv
BurgerBurger
Arrow-simple-leftArrow-simple-leftArrow-simple-rightArrow-simple-right

Mandtalslister fra 17- og 1800-tallet – Kongelige Grønlandske Handel

Kongelige Grønlandske Handels (KGH) kolonibestyrere skulle hvert år føre lister over alle grønlændere i kolonidistriktet. Listerne kaldtes ’mandtalslister’ eller ’designationer’. Mandtalslisterne rummer forskellige oplysninger og ændrer sig en del gennem perioden, men man kan blandt andet se hvem der boede sammen i familier og nogle gange også hvem der boede i hver enkelt husstand. Da europæere ikke blev talt med, kan man ikke se dem i listerne. Ved de kvinder der var gift med en europæer, står der dog en note om hvem der var kvindens ægtemand. Hvis man laver slægtsforskning, kan mandtalslisterne f.eks. bruges til at finde supplerende oplysninger til de, der findes i kirkebøgerne. De digitaliserede kirkebøger kan ses her.  

Listerne skulle give KGH informationer om hvor mange fangere der var i hvert distrikt og hvor store familierne var. Fangernes effektivitet og økonomiske forhold var afgørende for KGHs køb og salg af produkter og derfor var man interesseret i at vide så meget om befolkningen som muligt.

Listerne som er tilgængelige her stammer fra Nordgrønlands Inspektorat dvs. nord for Sisimiut. Størstedelen af de ældre kolonibestyrer- og inspektørarkiver fra den sydlige del af Grønland gik desværre tabt ved KGH-skibet Hans Hedtofts forlis i 1959.

CloseClose

Søg på Grønlands Nationalmuseum og Arkiv